Wat is een hosts file

Met je hosts file kan je handmatig domeinnamen aan IP-adressen koppelen. Dat kan handig zijn als je een website wilt testen die nog via de echte domeinnaam bereikbaar is omdat de DNS nog niet is omgezet. Als je in je hosts file aangeeft dat je domeinnaam naar een ander IP-adres moet verwijzen dan in de DNS-records is vastgelegd, dan kom je vanaf je eigen computer op het IP uit dat je zelf hebt opgegeven terwijl andere bezoekers nog gewoon op de echte website terecht blijven komen. Het hosts bestand kan daarnaast ook worden bewerkt om bepaalde host namen te blokkeren (bijvoorbeeld voor ad-serving/malicious hosts).

In veel gevallen bij een verhuizing draait de website nog een andere server waardoor de website niet te testen is op de nieuwe server. Door het hosts bestand aan te passen kun je jouw computer forceren voor de betreffende domeinnaam om niet naar het standaard IP-adres te gaan, maar naar het IP-adres van de nieuwe server. Hierdoor kun je de website toch testen op de nieuwe hostingserver. Volg onderstaande instructies voor het aanpassen van jouw hosts file.

Hosts file aanpassen

Stap 1. Open het kladblok / Notepad

Hiervoor ga je in Windows naar: Start > (Alle) Programma’s > Bureau Accessoires > Kladblok

Let op: Voor sommige versies van Windows is het nodig om het bestand als Administrator te openen omdat je anders het hosts bestand niet mag bewerken. Het bestand openen als Administrator doe je door het kladblok met de rechtermuisknop aan te klikken en vervolgens te kiezen voor Als Administrator openen:

Stap 2. Openen van het hosts bestand

Nadat kladblok is gestart kies je ervoor om een bestand te openen, in de bestandsbeheerder navigeer je naar:
Deze computer > C: > Windows > System32 > drivers > etc

Vervolgens zie je het bestand hosts staan, wanneer je deze opent verschijnt het volgende scherm:

Stap 3. Toevoegen van regels

Vervolgens zullen de regels voor de betreffende domeinnaam moeten worden toegevoegd. Hierbij vervang je het IP adres door het IP adres van de nieuwe hostingserver en jouwdomeinnaam.nl door de domeinnaam die je wil testen.

Vervolgens kies je voor Bestand > Opslaan.

Stap 4. Flushen van de DNS cache

In sommige gevallen is het nodig de DNS cache leeg te maken.

1. Dit kan door de command prompt van Windows te openen via: Start > uitvoeren > cmd (uitvoeren als administrator)

Vervolgens voer je het volgende commando uit:

ipconfig /flushdns

2. Je kunt de website nu bereiken via je browser.

3. Wil je weer terug naar de oorspronkelijke situatie, dan kun je de toegevoegde regel weer uit jouw hosts file verwijderen.